כתבה ששווה זהב: מה ההבדל בין זהב לגולדפילד?

בשנים האחרונות הגיחו לחיינו תכשיטי הגולדפילד אשר נמכרים תחת כל עץ רענן במחירים אטרקטיביים במיוחד. בכתבה זו ננסה להבהיר את ההבדלים שבין תכשיטי זהב לתכשיטי גולדפילד, כך שתוכלו לעשות, בתור צרכנים, את הקניה הנכונה עבורכם תוך שאתם מצוידים בכל המידע ובקיאים ברזי טיב החומרים ומקורם.

קצת על זהב

זהב הוא יסוד כימי מתכתי. הזהב לא נוטה להיקשר כימית ליסודות אחרים ולכן ניתן למצוא אותו בטבע בצורתו הטהורה בלבד. יצירת תכשיט מזהב טהור אינה אפשרית באופן מעשי: זהב בעל 24 קראט הינו רך במיוחד ולא ניתן לעבדו. לכן, מקובל לערבב את הזהב הטהור יחד עם מתכות שונות ובכך ליצור סגסוגת. הקראט נקבע לפי היחס שבין הזהב הטהור לבין המתכות האחרות בסגסוגת. קראט גבוה יותר משמעו נוכחות גבוהה יותר לזהב ביחס זהב/מתכת אחרת בתכשיט. הזהב לרוב משמש לתכשיטים קלאסיים ועל-זמניים, ובמשך השנים שמר באופן יציב על סטטוס יוקרתי ברחבי העולם במישור התדמיתי והפיננסי.

קצת על גולדפילד

(( גולדפילד Gold-filled) ) לעומת הזהב הטהור הינו 'מילוי זהב' בתרגום מאנגלית, מבנה מתכתי המשמש לבניית תכשיטים, בו זהב מחובר בחום ובלחץ למתכת בסיס אחרת, לרוב פשוטה, כגון פליז או נחושת. הזהב נמצא בשכבה החיצונית, מצפה את המתכת הפנימית, ומכיל בדרך כלל בין 10 ל-14 קראט. שיטה זו מאפשרת להוריד משמעותית את מחיר התכשיט, שכן נוכחותו של הזהב מזערית: לרוב התכשיט יכיל אחוזים בודדים של זהב (בין שלושה לחמישה), והוא, כאמור, בעל קראט נמוך גם כן. הגולדפילד משמש על פי רוב לתכשיטי אופנה טרנדיים.

תהליך היצור

בתהליך הייצור ההבדלים ניכרים במיוחד: הגולדפילד מעובד בתהליך לחץ שבו מתכת פשוטה ושתי שכבות דקות של זהב מכל צד נדחסות יחד לכדי פלטת גולדפילד אחת ממנה מכינים את התכשיט. נוכחות הזהב בתוצאה הסופית תהיה אמנם עבה יותר בהשוואה לתהליך של צפוי זהב סטנדרטי, אך עמידה פחות מזהב, גם אם מדובר בזהב בעל קראט נמוך. חומר זה נוטה להשחיר בהלחמה ולכן לרוב משתמשים בגולדפילד לתכשיטנות קרה הכוללת הדבקה או הרכבה, ולא הלחמה. לעומתו, זהב בעל קראט גבוה ניתן להחלים ולעבד גם בטווח של שנים ארוכות, בדומה לטבעות שונות שהתקבלו בירושה ועוברות טרנספורמציה בתהליך חידוש טבעות או הגדלה והקטנה לפי בקשה. גורמים שונים, בעיקר מתעשיית ה'אופנה המהירה' (ענף אופנה שדוגל בייצור המוני של פרטי לבוש ואקססוריז זולים באיכות נמוכה) נוטים לקשור את סוג תכשיטים זה לתכשיטי זהב, ועלולים להצביע על הדמיון הרב בין השניים, במטרה לגרום לצרכנים לייחס לגולדפילד תכונות הדומות לזהב ולראות בהם היינו הך. מאחר והצרכן הממוצע יתקשה להבדיל בין ציפוי זהב איכותי, גולדפילד או ציפוי זהב נחות, במקרים רבים ימכרו לצרכן תכשיט בציפוי זהב דק במיוחד, בכסות "גולדפילד", שהוא זול ממנו ונוטה להשחיר עם הזמן, והתרמית תתגלה רק לאחר זמן רב.

גולדפילד – לא כל הנוצץ זהב

המושג 'לא כל הנוצץ זהב' רלוונטי במיוחד לתכשיטי גולדפילד, שמעצם שמם המכיל את המילה 'זהב' עשויים להטעות את הצרכן הממוצע. דומה הדבר לסבון שאריזתו הקדמית מכריזה על חומרים טבעיים, ואילו רשימת המרכיבים שבגב המוצר מגלה אחוז מאכזב מאוד של רכיב אורגני שולי, או בקבוק 'שמן כמהין' שאמנם מזכיר בטעמו את הפטריה היקרה, אך מכיל תמצית כמהין באחוז מינורי.

לסיכום

יתרונו של הגולדפילד, אם כן, טמון במחירו הזול אשר מאפשר גיוון בתכשיטים שונים, אך יש לזכור כי הוא מועד לפורענות עקב הזיופים השונים, והוא מוגבל בעיבודו. גולדפילד אינו מהווה חלופה של ממש לזהב, החומר האידיאלי לתכשיטי יוקרה מזה עשורים רבים. הזהב, מקראט נמוך ועד גבוה, מאפשר הלחמה, צירוף ושיבוץ יהלומים ולכן הסתמן כחומר מועדף לשימוש בתכשיטים במהלך ההיסטוריה, ערכו נשתמר במרוצת הזמן ונכסו עלה בהתמדה. בבחירת תכשיט בעל ערך אשר נשאף שילווה אותנו במשך שנים, אנו ממליצים על שימוש בזהב אשר מבטיח עמידות, יציבות ואף ניתן לעבדו בעתיד בהתאם לאופי השימוש המשתנה.